Darmhernia en darmafknelling
Heftige brandende en stekende pijn in de buik (koliekpijn), soms gepaard gaande met een dik gebied in de buik, rugpijn, obstipatie, misselijkheid, braken. Allemaal symptomen van een darmhernia of darmafknelling.
Een darmhernia komt regelmatig voor na een maagverkleining. Waarschijnlijk tussen de 10 en 20% krijgt hiermee te maken. Er komt meer ruimte in de buik door het afvallen, maar ook doordat een deel van de dunne darm naar boven is gehaald om aan de maag vast te maken. Hierdoor hebben de darmen meer ruimte om te bewegen en kunnen ze gaan dubbelklappen. Op die manier wordt de darm afgekneld en kan ontlasting er niet meer door.
De darmhernia kan ook het gevolg zijn van de operatie. De buikwand wordt open gemaakt om bij de darmen te kunnen komen. Deze wand wordt ook weer dicht gemaakt tijdens de operatie, maar het kan gebeuren dat er een zwakke plek ontstaat. De darmen drukken dan tegen die zwakke plek aan of gaan erdoorheen en hierdoor ontstaat een uitstulping in de buik met ernstige buikpijn tot gevolg.
Het herkennen van een darmhernia leidt vaak tot problemen. De patiënt meldt zich dan met heftige pijn in de buik maar artsen zien niets op röntgenfoto’s of een MRI. Vaak wordt iemand dan weer naar huis gestuurd met een pijnstiller. Om 100% zekerheid te krijgen dat er sprake is van een darmhernia moet een laparoscopisch onderzoek worden uitgevoerd waarbij de hele dunne darm wordt nagekeken.
Heb je heftige pijn in je buik? Zit deze voornamelijk op één plaats? Bel dan direct de bariatrische afdeling waar je bent geopereerd. Door het afknellen kan de darm afsterven als deze niet snel wordt behandeld of er kan darmperforatie (gaten in de darm) ontstaan.
Is er een darmhernia geconstateerd, dan moet je geopereerd worden. Meestal gaat het via een laparoscopische operatie waarbij er drie gaatjes worden gemaakt in de buik. De darmen worden weer in de goede houding gelegd zonder knik en de zwakke plek in de buikwand wordt verstevigd. Dit kan soms door de buikwand dichter aan elkaar te hechten en soms gebruikt de chirurg een matje om de darmen tegen te houden. Dit matje kan gewoon in je lichaam blijven. Meestal mag je de dag na de operatie weer naar huis.