Galstenen

Galstenen na een maagverkleining

De kans op galstenen na een maagverkleining is aanzienlijk groot. Tussen de 5 en 15% van de mensen met een verkleinde maag krijgt hier last van. Vaak leiden de galstenen in de eerste twee jaar na de operatie tot problemen.

Wat is gal?

Gal wordt in de lever aangemaakt en breekt vetten af. De gal wordt opgeslagen in de galblaas voordat het via de galwegen naar de darmen gaat. Gal kan indikken en verstenen en dan ontstaat er een galsteen. Soms heel klein maar ze kunnen ook de grootte krijgen van een knikker en veel pijn veroorzaken.

De meeste mensen hebben galstenen zonder dat ze daar last van hebben. Pas bij overmatig afvallen kunnen ze voor problemen zorgen. Door het snelle afvallen en door een darmomleiding wordt er minder gal uit de galblaas afgevoerd. Hierdoor ontstaan er meer galstenen. Dit is met name het geval als er sprake is van meer dan 25 kilo gewichtsverlies en wanneer je meer dan 1,5 kilo per week afvalt. Ook is aangetoond dat wanneer je minder dan 7 gram vet per dag eet, de kans op galstenen groter wordt.

Klachten bij galstenen

Klachten die je kunt hebben als je galstenen hebt zijn:

  • Een knagende en zeurende pijn in de rug, onder het borstbeen of onder de rechter rib.
  • Heftige, koliekachtige buikpijn.
  • Een naar gevoel bij het eten van vet eten.
  • Een opgeblazen gevoel na het eten.
  • Misselijkheid en braken.
  • Geelzucht: een galsteen kan klem komen te zitten waardoor er geen gal meer naar de dunne darm stroomt. Hierdoor kan er galkleurstof in het bloed terecht komen. Huid en oogwit kan dan geel worden.

Via een echo kan aangetoond worden dat je last hebt van galstenen. Is dit het geval en zijn de pijnklachten heftig dan zal de galblaas operatief verwijderd worden. Dit gaat laparoscopisch. Als alles goed gaat mag je de dag erna weer naar huis. Je kunt goed zonder galblaas leven.

Op dit moment loopt een onderzoek onder maagverkleinings-patiënten met het medicijn Ursodeoxycholzuur (UDCA). Dit is een medicijn dat galsteenvorming voorkomt. Gekeken wordt of alle patiënten die geopereerd zijn dit medicijn standaard na hun operatie moeten slikken om het risico op galstenen te verkleinen.

Sommige ziekenhuizen verwijderden de galblaas al tijdens de maagverkleiningsoperatie. Tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan. De kans op galstenen is kleiner dan het risico op complicaties tijdens deze operatie. Daarbij komt dat als de galstenen problemen opleveren, de patiënt inmiddels al een stuk is afgevallen waardoor de kans op complicaties weer verkleind is.

Comments (0)
Add Comment