Let op: een maagballon valt meestal niet onder de verzekerde zorg, dat wil zeggen dat je de ballon zelf moet betalen en je niets terugkrijgt van je zorgverzekeraar. Hou rekening met kosten rond de € 3.000,–. Dit kan oplopen tot € 10.000,– voor klinieken die ook persoonlijke begeleiding bieden bij het afvallen; coachen bij het verwerven van een gezonde levens- en eetstijl om terugval te voorkomen.
Advertentie
De maagballon
Voor iedereen die iets af wil vallen (rond de 15 kilo) maar waarbij dit niet lukt met diëten én bij mensen met een zeer hoog BMI of een BMI onder de 35.
De meeste ziekenhuizen plaatsen de ballon niet meer. Alleen als er geen operatie mogelijk is, of om alvast wat kilo’s af te vallen voor een maagverkleining, wordt de maagballon nog ingezet. In België wordt deze ingreep nog wel uitgevoerd.
1. Hoe werkt de maagballon?
Je krijgt van de arts een licht kalmeringsmiddel en eventueel een roesje. Je gaat dus niet onder volledige narcose.
De arts brengt een siliconenballon via de mond en de slokdarm in de maag met behulp van een dunne flexibele slang. Deze ballon wordt gevuld met ongeveer 600 cc zoutoplossing.
Deze ingreep duurt ongeveer 20 minuten.
De maagballon blijft maximaal zes maanden in de maag zitten en wordt daarna verwijderd op dezelfde manier, via de mond en slokdarm.
2. Het effect van de maagballon
De ballon vult de maag voor een groot deel (tot 60 tot 70% van de totale maag) waardoor je een vol gevoel krijgt. Je hebt minder honger én je bent eerder verzadigd na minder voeding.
Geadviseerd wordt om zo min mogelijk vet voedsel te eten. Vet kan namelijk gaan vastplakken aan de ballon waardoor dit op een gegeven moment gaat stinken. Een slechte adem komt dan ook vaak voor als je een maagballon hebt.
3. Gewichtsverlies na een maagballon
Je valt in ongeveer een half jaar zo’n 15 tot 20 kilo af. Slechts 10% van de patiënten kan het gewichtsverlies behouden omdat de meerderheid helaas weer in oude eetgewoontes terugvalt na verwijdering van de ballon.
4. Voor wie is deze operatie geschikt?
Volume-eters en minder voor zoetekauwen. Dit omdat zoete gerechten gewoon nog gegeten kunnen worden en hiermee geen ‘nieuw gedrag’ wordt aangeleerd. Als de maagballon wordt verwijderd dan is het risico groot dat je weer aankomt.
Met name geschikt voor mensen met een BMI tussen de 31 en 39 of boven de 50.
5. Gezondheidsvoordelen van een maagballon
Een maagballon kan tot gezondheidsvoordelen leiden bij een (blijvend) gewichtsverlies.
Verbeteringen worden gezien bij:
- diabetes
- hoge bloeddruk
- hoge cholesterol
- slaapapneu
- astma
- minder pijn rond gewrichten als de knieën
6. Voordelen van de maagballon
- Je hoeft niet onder narcose, hierdoor ben je ook sneller weer hersteld na het plaatsen van de ballon.
- Er hoeft niet gesneden te worden daarom zijn er weinig complicaties.
- De maag en darmen blijft intact.
7. De nadelen van de maagballon
- In het begin kan je last krijgen van misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn vaak van tijdelijke aard.
- Oprispingen.
- Slechte adem.
- Terugval in (over)gewicht na het verwijderen van de ballon.
- Je moet maagzuurremmers slikken zolang de ballon in je maag zit.
8. Mogelijke complicaties
- Lekkende ballon. Vaak wordt aan het vocht dat in de ballon wordt gedaan ook een blauwe kleurstof toegevoegd. Je weet dus als je ineens blauw of groen gaat plassen dat je ballon lek is. Ga dan direct terug naar de kliniek waar je de ballon hebt laten plaatsen. De ballon wordt dan weer verwijderd.
- Slokdarm- of maagontsteking.
- Maagzweren.