Vitaminetekorten na een maagverkleining
Door het verkorten van de dunne darm, de afname van maagzuur én doordat je minder kunt eten na een maagverkleining, is er een risico voor vitaminetekorten. Patiënten moeten daarom dan ook levenslang voedingssupplementen slikken tot zo’n 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor sleeve patiënten en tot 200% bij een (mini) gastric bypass.
Vaak voorkomende vitaminetekorten
Er is een onderzoek uitgevoerd (door Tack en Deloose in 2014) waaruit kwam dat patiënten met een maagverkleining de volgende tekorten hadden:
- Vitamine B1: tot 29% van de mensen had een tekort aan B1
- Vitamine B12: tot 18%
- Vitamine D: tussen de 25 en 75% van de onderzochte mensen had een vitamine D tekort
- IJzer: tussen de 5 en 44%
- Vitamine A: tot 11%
- Zink: tot 6%
- Koper: tot 18%
Een vitamine D tekort komt dus bij een kwart tot driekwart van de mensen met een maagverkleining voor!
Speciale vitaminepillen voor mensen met een maagverkleining
Er zijn een aantal merken op de markt die zich speciaal hebben gespecialiseerd in vitaminepillen voor mensen met een gastric bypass of sleeve. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest geadviseerde pillen (vanuit ziekenhuizen), de hoeveelheden vitamines die erin zitten en de prijs per dag.
Na het slikken van deze pillen kunnen klachten komen, zoals: onrustig gevoel, onrustige benen, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, diarree. Probeer in dit geval de pillen meer over de dag te verdelen of voor het slapen in te nemen.
Vitaminetekorten worden vaak ontdekt als je voor jaarlijks onderzoek bij de internist komt. Bij eventuele tekorten kijkt de internist samen met je hoe deze aangevuld kunnen worden. Soms kan dat door het toevoegen van bepaalde voedingsstoffen aan je menu. Voor vitamine B12 tekorten kun je een injectie krijgen van je huisarts of het ziekenhuis.
Ben je moe en voel je je niet helemaal lekker? Vraag dan ook of je bloed tussen de onderzoeken door nagekeken kan worden.