Voedingsallergieën

Voedingsallergieën

Na een maagverkleining kunnen er spontaan voedselallergiën ontstaan. Soms tijdelijk, maar soms ook blijvend.

Glutenintolerantie

Allergie voor gluten (coeliakie) is een ziekte die ontstaat in de dunne darm. Doordat bij een (mini) gastric bypass de dunne darm is ingekort, kan het voorkomen dat er een (tijdelijke) gluten-intolerantie ontstaat.

Is je ontlasting plakkerig en stinkt het, heb je last van diarree en buikpijn? Start dan voor een paar weken met een glutenvrij dieet. Op internet zijn veel recepten en adviezen te vinden. Hou voor jezelf een eetdagboek bij, dan kun je zien wanneer klachten ontstaan. Blijven de klachten weg na het glutenvrij eten, of houden de klachten juist aan, neem dan contact op met de internist of diëtist van je ziekenhuis. Zij kunnen je verder onderzoeken en adviseren.

Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker die van nature voorkomt in melk (van de koe, schaap, geit, paard en buffel). Ook in producten waarin melk wordt verwerkt kan lactose voorkomen.
In de darmen zorgt het enzym lactase ervoor dat lactose wordt omgezet in kleinere suikers. Na een (mini) gastric bypass kan het gebeuren dat er te weinig lactase wordt aangemaakt. Hierdoor komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht.
Klachten die je hierbij kunt krijgen zijn:
buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid, diarree. Vaak maken de darmen een ontzettende herrie.
Deze klachten ontstaan vaak al direct na het eten van een zuivelproduct. Het advies is om een aantal dagen geen producten met melk te eten of drinken. En dat is een uitdaging omdat je ook voldoende eiwitten moet eten.

Laat dus staan: melk, yoghurt, kwark, kaas, producten waar melk in verwerkt is. Bij de allergie-informatie op een product staat of er melk en/of lactose in verwerkt is. Is er sprake van een lactose-intolerantie dan zul je snel het effect ontdekken: de darmen worden dan een stuk rustiger.
Vervang dan melkproducten door bijvoorbeeld lactose vrije producten. Op de koelafdeling van de meeste supermarkten is veel te vinden (melk, roomkaas, soja yoghurt, soja drank, amandelmelk, boter en kaas). Een harde kaas kan overigens wel gegeten worden, daar zit geen lactose in.
Het is misschien even wennen aan de smaak, maar het zijn verder uitstekende vervangers om toch aan je eiwitten te komen. De diëtiste kan je daar ook prima mee helpen.
Het kan zomaar zijn dat je na verloop van tijd wel weer meer lactase aan gaat maken waardoor je wel zuivelproducten kunt eten zonder klachten. Probeer het na een aantal maanden gewoon weer uit.

Comments (0)
Add Comment