Welke klachten en complicaties kunnen er voorkomen na een maagverkleining?

Klachten en complicaties na een maagverkleining

Elke operatie kent risico’s. Bij een maagverkleiningsoperatie zijn er zaken waar je tegen aan kunt lopen door de operatie zelf maar ook door de aanpassingen die in je lichaam zijn aangebracht.

Veel van de klachten en complicaties zijn bekend bij de bariatrische artsen. Maar soms staan ook zij voor een raadsel. Omdat de maagverkleiningsoperaties nog niet heel lang en in grote aantallen worden uitgevoerd. Het is daarom belangrijk om bij twijfel naar je (huis)arts te gaan of naar het ziekenhuis waar je bent geopereerd

ACNES (buikwandpijnsyndroom)

ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) is een buikwandpijnsyndroom die ontstaat door een beknelde zenuw in de buikwand. Het is, ook bij artsen, een nog vrij onbekende aandoening.

Blaasontsteking

Blaasontstekingen komen over het algemeen vaker voor. Dit komt vaak doordat je minder drinkt en hierdoor bacteriën minder goed uitgeplast worden.

Boeren

Burp. Na een maagverkleining komt boeren vaker voor.

Darmhernia en darmafknelling

Darmhernia en darmafknelling Heftige brandende en stekende pijn in de buik (koliekpijn), soms gepaard gaande met een dik gebied in de buik, rugpijn, obstipatie, misselijkheid, braken. Allemaal symptomen van een darmhernia of…

Duizeligheid

Er zijn drie klachten die vaak in combinatie met elkaar voorkomen: duizeligheid, haaruitval en vermoeidheid. Vaak ontstaan deze klachten vier tot zes maanden na de maagverkleining.

Dumping

Een dumping komt bij 30% van de mensen met een (mini) gastric bypass voor. Van 'een beetje last' tot zeer ernstig. Lees hier wat een dumping is, hoe je het kunt voorkomen en wat je er meer tegen kunt doen.

Galstenen

Galstenen na een maagverkleining De kans op galstenen na een maagverkleining is aanzienlijk groot. Tussen de 5 en 15% van de mensen met een verkleinde maag krijgt hier last van. Vaak leiden de galstenen in de eerste twee jaar na de…

Haaruitval

Zo ontzettend vervelend: haaruitval na een maagverkleining. Het slechte nieuws; het komt vaak voor. Het goede nieuws: het komt vanzelf goed.

Huidoverschot

Als je veel gewicht verliest, kan het zijn dat je huid slapper begint te zitten. Je houdt zogenaamde vellen over. Vaak heb je daar het meeste last van bij je bovenarmen, buik, bovenbenen en billen.

Koud hebben

Voor de operatie altijd warm en zweten en na de operatie een koukleum: iets waar je veel mensen met een maagverkleining over hoort.

Littekenbreuk

Littekenbreuk na een maagverkleining Een littekenbreuk is een ‘gat’ in de spier- en peesbladen van de buikwand op de plaats van een litteken. Er is een kans van ongeveer 5% dat de huid op de plaats van het litteken gaat scheuren na een…

Maagzweer

Maagzweer na een maagverkleining Bij operaties waarbij de darm op de maag wordt aangesloten, is de kans op een maagzweer aanwezig (kans van 1 tot 16%). Deze ontstaat dan meestal tussen de nieuwe maag en de dunne darm. De meeste…

Malabsorptie

Malabsorptie na een maagverkleining Normaal gesproken worden voedingsstoffen in de dunne darm opgenomen. Via je bloed worden deze voedingsstoffen dan vervoerd maar de rest van je lichaam. Doordat het maag-darm kanaal korter is geworden…

Naadlekkage

Naadlekkage na een maagverkleiningsoperatie Bij elke nieuwe aansluiting die wordt gemaakt (van maag naar darm bijvoorbeeld) is er een kans dat de verbinding gaat lekken. Dit komt bij ongeveer 1% van de operaties voor. Artsen adviseren de…

Ondervoeding

Ondervoeding na een maagverkleining Bij een klein deel van de mensen met een maagverkleining ontstaat een situatie waarbij er sprake is van ondervoeding. De BMI zit dan onder de 20. Er kunnen meerdere oorzaken zijn: Malabsorptie:…

Ontlasting

Je ontlasting kan na een maagoperatie heel anders zijn. Dat geldt voor bijna alle operaties, hoewel de gastric sleeve patiënten er over het algemeen het minste last van hebben.

Overlijden

Overlijden na een maagverkleiningsoperatie De kans op overlijden als gevolg van een maagverkleiningsoperatie is zeer klein. In 2016 was de kans 0,1% en in 2017 zelfs nog minder. De afgelopen twintig jaar zijn de technieken om deze…

Passageklachten

Passageklachten (vernauwing) na een maagverkleining Als het eten vanaf de slokdarm niet goed genoeg de maag in kan stromen, dan is er sprake van een passageklacht oftewel een vernauwing. Dit kan bijvoorbeeld bij een te strak afgestelde…

Vermoeidheid

Hoewel je van de meeste mensen hoort dat ze weer veel meer energie krijgen na een maagverkleining, zijn er helaas ook veel mensen die klagen over extreme vermoeidheid. Vaak ontstaat deze vermoeidheid direct na de operatie, of juist na…

Verslavingen

Na een maagverkleiningsoperatie neemt de kans op het krijgen van een verslaving toe. De meest voorkomende verslavingen zijn: alcohol, gokken, winkelen, bewegen, eetbuien en seks.

Vitaminetekorten

Patiënten moeten na een maagverkleining levenslang voedingssupplementen slikken tot zo’n 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor sleeve patiënten en tot 200% bij een (mini) gastric bypass.

Voedingsallergieën

Na een maagverkleining kunnen er spontaan voedselallergiën ontstaan. Soms tijdelijk, maar soms ook blijvend. Meer informatie over de glutenintolerantie en lactose-intolerantie.