Overlijden

Overlijden na een maagverkleiningsoperatie

De kans op overlijden als gevolg van een maagverkleiningsoperatie is zeer klein. In 2016 was de kans 0,1% en in 2017 zelfs nog minder.

De afgelopen twintig jaar zijn de technieken om deze operatie uit te voeren ontzettend verbeterd. Doordat de operatie laparoscopisch uitgevoerd wordt en mensen niet meer helemaal opengesneden hoeven te worden, worden al heel veel complicaties voorkomen. Hierdoor duurt de operatie meestal ook nog geen uur waardoor de narcose minder zwaar is.

Ook een trombosebeen of een longembolie, de grootste veroorzakers van overlijden na een operatie, komt steeds minder voor. Patiënten worden direct na de operatie gestimuleerd om aan de wandel te gaan waardoor deze complicaties voor het grootste deel voorkomen kunnen worden.

Aan elke operatie kleven natuurlijk risico’s en bij deze operatie verandert er veel aan de binnenkant. Het is bij elke operatie de afweging waard: wat zijn de risico’s als ik de operatie niet uitvoer ten opzichte van het wel uitvoeren. Bij morbide obesitas is de kans op overlijden ook vaak groter dan dat die van de operatie. Laat je goed informeren door de chirurg. Bespreek je angsten ook vooral met hem of haar!

3 Comments
  1. Mijn sleeve zegt

    Op dit moment zit ik midden in een traject voor een gastric sleeve in het Fransiscus Gasthuis. Een week geleden heb ik de afspraken gehad met o.a. de chirurg en anesthesioloog. Ik ben 31 en tot op heden gelukkig gezond en dat wil ik graag zo houden in de toekomst. Ik ben goed gëinformeerd en het hele traject verloopt in mijn ogen heel professioneel. Ik vind het ontzettend goed dat de nadruk op bewustwording wordt gelegd omdat er blijkbaar veel patiënten zijn waarbij dit nog tekort komt. Ik ben ervan overtuigd dat bewustwording en verandering de sleutel is tot het behouden van gewicht verlies. Ik zelf ben opgegroeid met slechte gewoontes vanuit huis. Ik probeer met man en macht deze gewoontes om te zetten en nieuwe gewoonte aan te leren en dat is moeilijk. Maar ik wil dit en ik wil er niet maar half voor gaan. Mentaal is het pittig maar met de juiste begeleiding en eerlijk te zijn denk ik dat ik echt heel ver kan komen en dit de rest van mijn leven vast te kunnen houden.
    Wat mij alleen wel zorgen baart is de berichten die de laatste weken verschijnen in het nieuws over maagverkleiningen. Gisteravond op het RTL nieuws werd verteld dat o.a. de risico’s niet voldoende bekend zijn. Een chirurg van het Maxima medisch centrum vertelde dat 1 op de 1000 patiënten overlijd na een maagverkleiningsoperatie. Aan mij is verteld 1 op de 10.000. Ik vraag mij oprecht af waarom vertelde de chirurg op tv het een en de chirurg waar ik geweest ben een heel ander getal? Ik ben hier behoorlijk van geschrokken. Mijn grootste angst is de narcose en complicaties die overlijden tot gevolg hebben. Nu ik verschillende cijfers hoor van de specialisten zelf, raak ik onzeker en dit bevorderd mijn angst gevoel. Ik kan aan niets anders denken op dit moment en zal morgen naar het ziekenhuis bellen en mijn vraag voorleggen naar aanleiding van dit nieuwsbericht. Ik begrijp dat iedere operatie risico’s met zich meebrengt, maar ik twijfel over de eerlijkheid wat betreft de cijfers die openbaar worden gemaakt. Ik overweeg nog steeds om de operatie door te laten gaan, maar wil wel bepaalde antwoorden. Hoe groot zijn daadwerkelijk de risico’s op overlijden en complicaties.

  2. Willeke zegt

    Hallo,

    Ik kan me heel goed voorstellen dat je van de uitingen in de media schrikt. Een tijd lang is er alleen aandacht geweest voor alle positieve verhalen en nu zijn alle vreselijke verhalen aan de beurt. Dat is eng om te horen en zien als je midden in het traject zit.

    Wat feiten en cijfers: 0,03% van de patiënten komt te overlijden binnen 30 dagen na de operatie. Dat houdt in dat er 3 mensen op de 10.000 komen te overlijden. Je mag ervan uitgaan dat er per jaar zo’n 10.000-12.000 mensen worden geopereerd, dus per jaar komen er 3 mensen te overlijden als gevolg van een maagverkleining. Binnen 30 dagen na de operatie. Dit zijn landelijke cijfers, dus per ziekenhuis kunnen die gegevens anders zijn. Ik ben zelf ook geopereerd in het Franciscus Gasthuis en weet dat daar de cijfers positiever zijn dan het landelijk gemiddelde.

    Complicaties: een kleine 3% van de mensen krijgt te maken met complicaties door de operatie. Van een kleine ontsteking tot een grote bloeding. Dit kan dus van alles zijn qua ernstigheid, maar patiënten komen niet te overlijden. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met elke operatie.

    Verder krijgt 30% na een gastric bypass te maken met een dumping, maar daar heb je in principe geen last van met een sleeve.

    En dan verdere complicaties: ja, die kun je krijgen. Van een darmhernia tot maagzweren. Maar die kans is klein, minder dan 4% en vaak goed te behandelen.

    In de media hoor je momenteel de ernstige ‘gevallen’, echt vreselijk natuurlijk, maar het is maar een klein deel van de patiënten die daar mee te maken krijgt. De positieve verhalen hoor je veel minder. Want weet je, na je operatie start je 2.0 leven en gaat alles weer gewoon door. Je bent er dan niet meer mee bezig, het is je gewone leven geworden. En dan hoef je je verhaal niet (of minder) te delen.

    Mijn advies: laat je goed voorlichten door de artsen in je ziekenhuis. Maak voor jezelf een keuze: wat gebeurt er met je over 5, 10, 20 jaar als je nu niets doet? Blijf je aankomen, kun je zelf blijvend afvallen, krijg je last van complicaties als gevolg van overgewicht? Overgewicht brengt nog grotere risico’s met zich mee: hoge bloeddruk, slaapapneu, lastig zwanger worden, gewrichtsklachten, etc. Zet alles goed op een rijtje en neem de beslissing alleen als je er 100% achter staat.

    En zenuwen horen er ook bij hoor !! HEEL herkenbaar, ik denk bij iedereen die al geopereerd is.

    Heel veel succes!

    Groetjes,
    Willeke

  3. Vivianne zegt

    Heb ook op mijn 20 na maagring , longabces gehad ,
    Ben nu chronische ziek , nog lang verhaal ; ik voelde me
    Me veeeel beter en gelukkig er als als ik dikker en gezonder was
    Ben nu aant vechten om gewoon te leven ; ben opgezwollen
    En bijna zo dik als 20 jaar geleden ,mijn liefdesleven is omzeep
    En mijn
    Moraal plakt tegen de muur ,dokters dekken hun in ben medical chopper , heb juist mijn auto verkocht en mijn zaak zal volgen , lang leve de bypass operaties ,doe het Aub NIET
    Vivianne

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies tbv statistiek en marketing doeleinden. Prima hoor! Waarom?

error: We houden er niet van als onze gegevens worden gekopieerd.