Verslavingen
Verslavingen na een maagverkleining
Na een maagverkleiningsoperatie neemt de kans op het krijgen van een verslaving toe. De meest voorkomende verslavingen zijn: alcohol, gokken, winkelen, bewegen, eetbuien en seks.
Er zijn wereldwijd ontzettend veel onderzoeken uitgevoerd rond het thema verslavingen na een maagverkleining. Er worden percentages tussen de 5 en 30% genoemd van mensen die na een maagverkleining een verslaving ontwikkelen.
Coping gedrag
Soms is die verslaving er al voor de operatie. Een eetverslaving kan onopgemerkt blijven en na de operatie zich heftiger of op een andere manier ontwikkelen. Iemand met een eetprobleem eet bijvoorbeeld overmatig om op die manier om te gaan met een emotionele pijn. Dit onderliggende probleem wordt niet opgelost door de operatie. De pijn zit er dan nog en zoekt een andere manier om verwerkt te worden. Als eten dan niet meer lukt, wordt er gezocht naar andere manieren om er mee om te gaan. Dat kan dan bijvoorbeeld in de vorm van alcohol, overmatig winkelen, gokken etc. Dit wordt in de psychologie coping gedrag genoemd. Deze patiënten hebben vaak ook meer last van overgeven en emotionele stress.
Verslaving na een maagverkleining
Soms ontwikkelt zich een verslaving om andere redenen. Alcohol geeft bijvoorbeeld een snellere en intensere werking na een maagverkleining. De alcohol piek in je bloed is hoger dan voor de operatie. Dit geeft een hogere afgifte van dopamine. Door dat stofje voel je je gelukkiger en hunker je naar meer en vaker. De meeste verslavingen na een maagverkleining hebben dan ook betrekking op alcohol.
Een deel van de verslavingen komt ook door het nieuwe leven en de positieve effecten ervan. Je verliest gewicht, je voelt je lekkerder, je ervaart minder schaamtegevoel. Je gaat vaker uit, krijgt een socialer leven. En je komt hierdoor misschien wel vaker in omgevingen waar alcohol wordt geschonken. Of je bent ineens aantrekkelijker voor nieuwe bedpartners. Kleding winkelen wordt ook steeds leuker omdat je meer past en kleding in een maatje kleiner vaak goedkoper is.
Soms is deze ‘roes’ tijdelijk, maar het kan ook een nieuwe gewoonte worden. Als het een ongezonde gewoonte wordt, zoek dan hulp. Neem contact op met je (huis)arts.
Fijn. Dat jullie hier over geschreven hebben. Ik heb het artikel gedeeld op mijn facebook, ik hoop dat het geen probleem is.
Ik ben zelf iemand die na gbp zo een verslaving ingerold is. Voor ongeveer 5 jaar. Gelukkig ben ik inmiddels weer bijna 2 jaar clean.
Ik volg een 12 stappenprogramma hiervoor.
Wat mij betreft zou dit veel meer onder de aandacht mogen komen.
Super dat jullie hier al mee bexig zijn. Hartelijk dank.
Hallo Yvonne,
Bedankt voor je reactie. Knap dat je van je verslaving af bent gekomen! Ik ga je even mailen.
Groetjes,
Willeke